Het Oekraine Referendum

Het is om te janken met dit referendum. Feitelijk zijn er twee lagers die hun positie deels met bij hun mening passende feiten, maar ook veel met onderbuik-sentiment willen bekrachtigen.

 

Het resultaat is dat in beide lagers mensen verontwaardigt raken vanwege de flauwe meningsoorlog en niet zeker meer zijn of zij dan wel überhaupt nog willen stemmen. Een aantal aangegeven argumenten, zo als je keuze is voor/tegen de EU, voor/tegen Rusland, voor/tegen de bevolking van de Oekraine zijn misselijkmakende sentimentgedreven stellingen die, na mijn mening, onmiddellijk het afstappen of het ontslag van de desbetreffende argumenteerder als gevolg moet hebben.

 

Slecht nieuws als je tegen het associatieverdrag op zich bent, hoe gegrond dan ook, want je hebt geen ander keuze dan te gaan stemmen en je moet je dan laten innemen door de mob die zich hier heeft verzamelt. Je zou natuurlijk in het openbaar duidelijk kunnen maken dat je het niet eens bent met een heleboel stellingen en dat je om die of die gegronde redenen zo hebt gestemd. In de algehele situatie van ophitsing zal dat misschien niet de meest slimme keuze zijn, zeker niet als je ergens nog met afhankelijkheden te maken hebt.

 

Als voorstander van het verdrag en de democratie in Nederland heb je eigenlijk ook maar de keuze om niet te gaan stemmen, want wij hebben gekozen volksvertegenwoordigers – juist op hun plaatsen voor het beslissen van diegene keuze. Een deelname aan het referendum is feitelijk krassen aan de soevereiniteit van de volksvertegenwoordigers.

 

Goed, als voorstander zou het niet verkeerd worden opgevat als je toch gaat stemmen.

Belangrijk is – hoe de keuze ook is – dat je de keuze op een gegronde reden hebt gemaakt en niet vanuit het onderbuik, of om een bepaalde partij te steunen of te beschadigen.

 

Werbeanzeigen

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s