Van shills en ander ongedierte

Wij hebben de story’s gelezen over de trollen van St. Petersburg of de 50-cent partij uit China. De kans dat het allemaal klopt met manipulatieverzoeken over het internet in deze landen is ook aanzienlijk groot, het zijn immers niet zo democratische landen en de overheden moeten vrezen dat de inwoners tegen de machten op gaan begeren. Dat zij het internet aan banden willen leggen en de gebruikers op gedrag enzovoort controleren trek je ook niet in twijfel mits je verstandig bent, het is Verweggistan dan wel, sneu voor de inwoners maar ook een reden om juist daar niet te willen leven.

Wij moeten dan natuurlijk kijken dat ons eigen huisje, ons goede democratische land, wel schoon is en het lijkt er wel erg op dat wij liever kijken hoe slecht het elders is dan dat wij zelf ons tuintje in goede staat houden. Onder de noemer terrorismebestrijding zijn geheime diensten al tijden bezig om ons ook op het internet in de gaten te houden. Een domme opmerking op de sociale media leidt dan makkelijk naar vreemde visites thuis om te kijken of niet misschien een gevaar loert door diegene die zo onbezonnen was in het gebruik van het nieuwe medium. Ook data-opslag op voorraad is geen uitzondering meer, immers kan er bij gevaar worden gekeken naar de contacten en kan misschien erger worden voorkomen. Geloven wij dat maar, want parlementaire controle over de geheime diensten is er eigenlijk niet – net zo min kan je op democratische manier daaraan sleutelen. Immers, dat is wat wij weten.

Op het internet kom je dan misschien minder met de geheime dienst in aanraking, wat je wel tegemoet komt zijn advertenties, ook keurig afgestemd op je internet gedrag. Met je visites aan verschillende sites, met je zoekopdrachten laat je een spoor achter waar vervolgens passende advertenties je begeleiden. Niet zo erg als je ervan af weet en met wat filters is dat ook makkelijk te beperken.
Erger is dan de toenemende trend van de media – zowel in de print, televisie als ook op het net – om mening te verspreiden en mensen ronduit te manipuleren. Vervolgens gaat de bevolking tekeer tegen de ouderen, tegen blonde haatzaaiers, tegen islamitische haatzaaiers, tegen allochtone, tegen de zwarte piet, tegen asielzoekers, tegen Tokkies, tegen de jongeren, tegen de graaiers, tegen de uitkeringstrekkers… De bevolking blijft zo lekker bezig met het ‚tegen elkaar‘ zijn. Het lijkt blijkbaar wat ingewikkelder om daartegen bestand te zijn zelfs als je weet dat hier het principe van verdeel en heers geldig is.
Ten dele is de situatie van de media ook aan de snelheid te wijten waarmee informatie hedendaags over de hele wereld gaat spreiden. Er is bijna geen tijd voor grondig onderzoek en gefundeerd bericht, immers is de nieuws dan al tig keren elders gepubliceerd en blijft er nauwelijks nog iemand over die op feiten aan het wachten is. Een ander punt is het geld, de betaling. Berichten die niet renderen blijven randverschijnselen, terwijl berichten die in lijn zijn met wat de bezitters van een krant waarderen of waarvoor extra geld is betaald om deze naar voren te brengen dus ook op de voorpagina belanden. Gelukkig zijn er nog journalisten en vrije denkers die door middel van blogs enzovoort tijd opbrengen voor wat meer achtergrondinformatie. Hulde daarvoor, en hulde voor diegene die niet alles zomaar gelooft van wat er in de kranten neergeschreven is en zelf nog wat aanvullende informatie opzoekt.
Een ander verschijnsel voor meningsmanipulatie oftewel public lobbying vindt je vaak in fora en bij commentaren onderaan van (nieuws)artikelen over een topic zien: Shills, soms ook als sokkenpop getituleerde, iets wat lijkt op een troll die erop aangezet is om de mening te sturen, werkzaam vaak via een PR-bureau, nieuw-media agency of als zelfstandige. Hun taak is eigenlijk om een bedrijf of een sector te promoten, voor de sector zijn zij ook opgeleid (ook wel universitair), zij zijn van de redelijkheid van het thema overtuigt en vinden dat zij ‚het goede werk‘ doen. Het zal niet verbazen dat deze groep vaak in de thematiek rondom gezondheid en goede doelen te vinden is: roken, vaccinatie, voeding enzovoort, maar ook klimaat, olie, energie zijn belangrijke kanalen. Het is dan wel niet dat deze groep rechtstreeks of puur voor de aanwezigheid in fora is betaald. Sinds een tijdje komt het verschijnsel ook voor politieke doeleinden naar voren, voor Europa, voor defensie, voor Oekraine. In de laatstgenoemde sectoren is een oorsprong onder de goede doelen groep en onder poltieke NGOs (Non Governmental Organisation, niet regering organisaties) waarschijnlijk, het opleidingsniveau van deze shills (of zijn het al trolls?) is gemiddeld duidelijk minder en zij opereren vaak in kleine groepen. Het is eigenlijk alleen nog de vraag wanneer hier de eerste klokkenluiders naar voren komen en deze praktijken aan de kaak stellen, zoals het al met astroturfing en met trolling is gebeurt.

Wat is verdacht bij een manipulatie (meerdere kenmerken tegelijk nodig)?

1) Bepaalde themas komen vaker voor op het medium.. Het thema wordt gespreid opnieuw onder de aandacht gebracht met verschillende berichten over een aantal dagen.

2) Over het thema werd een artikel over meerdere kranten met vaak verschillende schrijvers zowel in het binnenland als ook in het buitenland (vaak Europa, soms ook geheel westers), maar met in principe identieke inhoud gepubliceerd.

3) Shills zijn er als de kippen bij een passende thema ter ondersteuning of tenminste met enkele accounts. . Mits het forum een waarderingssysteem kent geven zij zichzelf een goede waardering en tegenstanders een slechte.

4) Hook in mouth. Kritiek op berichtgeving wordt op zij geschoven zo niet agressief beantwoordt, oppositie werd negatief gekenmerkt als zijnde ongeinformeert, collaborateur, complotter etc., een constructieve discussie omtrent de thematiek is ongewenst en leid vaak naar een reactie als in 5) beschreven.

5) Information overkill. Plaatsen van linkjes van vaak eenzijdige, soms zelfs onbetrouwbare bronnnen (slager keurt eigen vlees). Hoe hoger het niveau van de thematiek, hoe hoger ook de kwaliteit van de informatie. Link-verzamelingen komen best wel snel op aanvraag, een normaal mens had de aangegeven informatie in die tijd nooit kunnen lezen en nauwelijks met een zoekengine kunnen verzamelen.
Slechte shills krijgen het geregeld voor elkaar om linkjes te plaatsen die de punt die zij willen maken zelfs onderuithaalt.

6) De shiller is redelijk eenzijdig actief, vaak is hij/zij maar op 2-3 thema’s geabonneerd, maar hij heeft een duidelijke ’specialisme‘ waar hij zo als in 4) aangeven actiever met informatie bij de hand is.

Deze manier van manipulatie is een vorm van propaganda en ten zeerste af te keuren. Er is geen thematiek die dit kan rechtvaardigen, het maakt vertrouwen kapot juist waar het nodig is. Het verstoren van discussie en het negeren van terechte kritiek mag tijdelijk positief voor het doel zijn, maar zodra blijkt dat er onjuistheden zijn of dat er nieuwe informatie met tegengestelde bevindingen komen gaat de reputatie keihard achteruit. De politiek graaft zich daarmee nog wat harder hun eigen graf.
Het opvallendst is dat nieuwe, tegenstrijdige, informatie niet eens perfect onderbouwt hoeft te zijn om de reputatie te verstoren.
Dit zal vooral een waarschuwing moeten zijn voor goede doelen en gezondheid omdat hier veel meer te verliezen valt in tegenstelling met de sectoren klimaat, fracking, financiën en olie.
.

Werbeanzeigen

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s